Zdrowa żywność
Zdrowa żywność
Innowacja pedagogiczna „Start po zdrowie”
Na zajęciach z Innowacji pedagogicznej “Start po zdrowie”, dla uczniów Szkoły Podstawowej w Zwoleniu, w drugim półroczu nauki przeprowadziliśmy wiele działań. Przedstawiamy niektóre z nich. Także podczas pandemii koronawirusa nie leniuchowaliśmy, tworzyliśmy wiele potraw podnoszących odporność i smacznych dla nastolatka.
Opiekun: Agnieszka Kaczmarska
Zdrowe przekąski na przyjęcie:
https://drive.google.com/file/d/1AATSbi8a3bz68b1XhZNTuNJfLnTEMG5M/view?usp=sharing
Jak zdrowo się odżywiać i zmotywować się do uprawiania sportu:
https://docs.google.com/document/d/1yNAC1TFjasBv4KYk2-Ma77DUV9hV6vQVsrCaqRxd1E4/edit?usp=sharing
Sałatki dla nastolatka zwiększające odporność:
Linki:
Sałatka Anny Gniadkowskiej:
https://drive.google.com/file/d/18u1oOQ4puTcgOdz3Wo905xzp7yYmNIAM/view?usp=sharing
Sałatka Weroniki Grabary:
https://drive.google.com/file/d/10bHbWlZK3BRmEcpBtNgrFMRgq8XnUmfx/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1CzzpLI4jMexRnelQ6TpdorcKoZGkEXQm/view?usp=sharing
Sałatka Zofii Sałbut:
https://drive.google.com/file/d/1QijG2xI-0XZTOeIJ2nwc37OUIgBAFMrb/view?usp=sharing
Anoreksja i bulimia
Link do artykułu:
https://drive.google.com/file/d/1_1omXnWU9WOrU5fPW5eTP-c7zaMMWiFW/view?usp=sharing
Naturalne soki owocowe
W ramach „Programu dla szkół” firma Sebex – dostawca owoców, warzyw, mleka i jego przetworów w naszej szkole zorganizowała dla naszych uczniów warsztaty o zdrowym odżywianiu. Podczas zajęć pani dietetyk mówiła uczniom o zaletach i korzyściach wynikających z codziennego spożywania warzyw i owoców. Przygotowała również poczęstunek – bez dodatku cukru, świeżo wyciskany sok jabłkowo-gruszkowy dla każdego dziecka.
Podsumowanie Innowacji pedagogicznej „Start po zdrowie”
W dniu 3 czerwca 2019 r. podczas obchodów Dnia Dziecka podsumowaliśmy działania podjęte podczas rocznej pracy przy innowacji pedagogicznej „Start po zdrowie”. Chcieliśmy pokazać nasze działania, a zarazem zachęcić do współpracy młodsze dzieci. Prace przygotowawcze trwały na długo przed imprezą. Dokładnie zaplanowaliśmy działania i podział ról. Wykonaliśmy szereg haseł promujących zdrowe odżywianie, a także wystawki:
- Zasady zdrowego odżywiania,
- Błędy żywieniowe jakie popełniamy,
- Zdrowe nawyki,
- plakat „Jestem tym co jem”,
- Chcesz jeść zdrowo, nie wiesz od czego zacząć?
Ponadto stworzone zostało stoisko promujące picie wody z gazetką tematyczną dotyczącą wpływ wody na zdrowie człowieka oraz ranking najwartościowszych wód mineralnych. Można było popróbować różnych ich smaków.
W ramach promocji zdrowych produktów utworzyliśmy stolik przy którym prezentowana była aplikacja na telefon „Zdrowe zakupy”. Dzieci mogły nauczyć się skanować kody kreskowe zawarte na różnych produktach, by dowiedzieć się jakie zawierają E- składniki oraz jak one wpływają na organizm człowieka.
Największym jednak zainteresowaniem cieszyła się kawiarenka „Bistro Fit” gdzie można było skosztować pyszne, zdrowe dania, przekąski czy koktajle. Do każdego dania dołączony był przepis, który można było zabrać do domu. Wszystkie te smakołyki były przyrządzone wyłącznie ze zdrowych produktów żywnościowych.
Dziękujemy za pyszną zabawę i za miłe słowa uznania. Do zobaczenia w następnym roku z nowymi działaniami, które będą niespodzianką.
Zespół ” Pazerni na zdrowie „:)
pod opieką p. Agnieszki Kaczmarskiej
Pyszne i zdrowe soki owocowe
30 listopada 2018 roku w ramach „Programu dla szkół” firma Sebex – dostawca owoców, warzyw, mleka i jego przetworów w naszej szkole zorganizowała warsztaty dla uczniów klas pierwszych, drugich i trzecich. Podczas zajęć pani dietetyk mówiła uczniom o zaletach i korzyściach wynikających z codziennego spożywania warzyw i owoców. Przygotowała również poczęstunek – bez dodatku cukru, świeżo wyciskany sok jabłkowo-marchewkowy dla każdego dziecka.
Kulinarne wtorki
Uczniowie z oddziału specjalnego uwielbiają kucharzyć, poznawać kunszt pracy gastronomicznej. W każdy wtorek z pomocą pań z oddziału przygotowują smaczne posiłki. W ten sposób uczą się samodzielności. Ostatnio zrobili smaczne kanapki. Zdrowe odżywianie to temat wiodący podczas kulinarnych wtorków w naszym oddziale.
Opiekunowie z oddziału specjalnego
Kto je warzywa i pije soki,
ten jest zdrowy, mądry i wysoki
Z myślą o jarzynowych witaminach dzieci z oddziału 0f postanowiły zrobić wspólnie pyszną sałatkę jarzynową. Przy tej okazji poznały wygląd, smak i zapach niektórych składników.
Dzieci samodzielnie kroiły i przyrządziły sałatkę warzywną przestrzegając zasad bezpieczeństwa. Nauczyły się również, że gotowanie i jedzenie wymaga zachowania szczególnej higieny, że nie tylko ręce, ale również warzywa należy myć przed obieraniem, krojeniem i spożywaniem. Na koniec gotową sałatkę nałożyliśmy na talerze urządzając w sali prawdziwą ucztę. Wszystkie dzieci z wielkim apetytem zjadły przygotowany posiłek.
Bożena Cieloch
Lekcja zdrowego odżywiania
2 marca 2018 roku odbyło się w naszej szkole spotkanie Z Panią Karoliną Zapora – dietetykiem klinicznym z Centrum Dietetycznego NATUR HAUSE w Pionkach. Spotkanie zorganizowały wychowawczynie klas: 3c i 3h – Pani Bożena Sobieszek i Pani Bożena Cieloch. Uczestniczyli w nim uczniowie klas: 3a, 3b, 3c, 3d, 3e, 3g i 3h. Pani dietetyk w bardzo przystępny sposób przekazała dzieciom informacje na temat zasad zdrowego odżywiania. Poruszyła kwestie regularności poszczególnych posiłków oraz podała propozycje ich składu. Spotkanie urozmaiciły konkursy i quizy, w których uczniowie brali aktywny udział. Na zakończenie uczniowie zadawali mnóstwo pytań, na które pani dietetyk udzieliła wyczerpujących odpowiedzi. Trzecioklasiści wyszli ze spotkania bogatsi w wiedzę o zdrowym odżywianiu.
Bożena Cieloch, Bożena Sobieszek
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki
Dnia 9 stycznia 2018 roku uczniowie klas piątych uczestniczyli w spotkaniu z dietetykiem. Prowadząca Pani Karolina Zapora – dietetyk kliniczny z Centrum Dietetycznego NATUR HAUSE w Pionkach na podstawie prezentacji „Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki” uświadamiała uczniów jak należy zdrowo się odżywiać. Podkreślała konieczność jedzenia pierwszego śniadania przed wyjściem do szkoły oraz zachęcała do picia wody. Zwróciła również uwagę na regularność spożywania posiłków oraz konieczność spożywania owoców i warzyw jako smacznych zamienników słodyczy, będących przyczyną nadwagi i otyłości.
Na zakończenie uczniowie wspólnie rozwiązali test, który pozwolił sprawdzić wiedzę i umiejętności uczniów z zakresu właściwego sposobu odżywiania.
Urszula Podsiadła
Spotkanie rodziców z dietetykiem
27 kwietnia 2017 roku podczas spotkania wychowawców z rodzicami odbyła się w naszej szkole prelekcja Pani Katarzyny Chrost dietetyka Natur Haus z Puław na temat „Zasad odżywiania dzieci i młodzieży” przeznaczona właśnie dla rodziców naszych uczniów. Celem przeprowadzonej prelekcji było ukazanie rodzicom prawidłowych nawyków żywieniowych zarówno dla dzieci jak i dorosłych, wskazanie częstych błędów w żywieniu oraz chorób z jakimi boryka się nasze społeczeństwo. Pani dietetyk dużo miejsca poświęciła tematom związanym ze złym odchudzaniem oraz towarzyszącymi im dietom.
Spotkanie z dietetykiem
12 kwietnia 2017 roku w naszej szkole odbyło się spotkanie z Panią Martą Bartos – dietetykiem z Natur House z Pionek. W spotkaniu uczestniczyli uczniowie klas: 3c, 4d, 5d, 6d wraz z nauczycielami. Pani dietetyk zaprezentowała uczniom Piramidę Zdrowego Żywienia, omówiła rolę śniadania w codziennej diecie oraz konsekwencje niedoboru składników odżywczych w diecie dzieci i młodzieży. Na koniec spotkania uczniowie mogli również zapoznać się z prawidłowo zbilansowanym jadłospisem, pokrywającym zapotrzebowanie energetyczne i odżywcze.
Nowa piramida zdrowego żywienia – więcej warzyw!
Piramida żywienia to graficzne przedstawienie zasad zdrowego odżywiania ogólnej idei, jak komponować swój jadłospis, aby postępować z korzyścią dla zdrowia. Towarzyszy jej 10 zwięzłych zasad, które razem stanowią punkt wyjścia do planowania żywienia. W styczniu 2016r. Instytut Żywności i Żywienia opublikował nową piramidę na podstawie najnowszych doniesień naukowych i badań, a także rekomendacji światowych ośrodków eksperckich. Dosyć znacząco różni się ona od poprzedniczki z 2009 roku. Prof. Mirosław Jarosz, dyrektor IŻŻ, tak podsumowuje myśl przewodnią piramidy: mniej cukru, soli i tłuszczu, więcej błonnika.
Pierwszą zmianą, w zasadzie kosmetyczną, jest nowa nazwa. Najnowsze zalecenia IŻŻ ujęte są pod nazwą Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Aktywność fizyczna u podstawy piramidy była ujęta już w wersji z 2009 roku, jednak teraz przypisuje się jej dużo większe znaczenie. Możemy wnioskować, że bez codziennej umiarkowanej dawki ruchu, nie da się pozostać w dobrym zdrowiu na długo. Profesor Jarosz zachęca do 30-45 minut aktywności fizycznej dziennie. Nie musi to być wysiłkowy trening. Na początku wystarczy spacer. W dobie ciągłego przemieszczania się samochodami i pracy każda forma ruchu jest pożądana.
Najbardziej istotna zmiana w piramidzie to przesunięcie warzyw na jej najniższe piętro, czyli nadanie im rangi najważniejszych produktów spożywczych w codziennym jadłospisie. Warzywa i owoce zastąpiły produkty zbożowe, których ilość obecnie jest nieco ograniczona – z podstawy przesunięto je piętro wyżej. Doniesienia naukowe bez żadnych wątpliwości mówią, że warzywa i owoce są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dostarczają witamin, przeciwutleniaczy (np. antocyjanów, karotenoidów, polifenoli) i składników mineralnych. Chronią przed chorobami układu krążenia, nowotworami, sprzyjają utrzymaniu prawidłowej masy ciała, a także zmniejszają ryzyko insulinooporności i cukrzycy. Warzywa i owoce powinny stanowić przynajmniej połowę naszego codziennego pożywienia, z czego 3 wypełniamy owocami. Warzywa można jeść bez ograniczeń, natomiast ilość owoców powinna podlegać kontroli ze względu na zawartość cukrów prostych.
Nadal zalecane jest spożywanie produktów zbożowych, jednak w mniejszych ilościach. Polacy uwielbiający kanapki, powinni się tym zasugerować i bardziej urozmaicić swoją dietę, zastępując częściowo pieczywo np. sałatkami. Zwrócono też uwagę na to, że ważny jest rodzaj spożywanych produktów zbożowych. Polecane są makarony i pieczywo z pełnego ziarna, kasze i brązowy ryż. Wszystkie te pokarmy – tak jak warzywa i owoce – są źródłem błonnika, niezwykle istotnego w prawidłowej pracy układu trawiennego i ochronie jelita grubego przed nowotworami.
Kolejne piętro piramidy obejmuje mleko i jego przetwory, np. sery, jogurty i maślanki. Należy je spożywać w ilości co najmniej dwóch szklanek mleka lub przetworów mlecznych głównie ze względu na konieczność dostarczania wapnia i witaminy D. To zalecenie pozostaje bez zmian względem piramidy z 2009 roku, jednak wysokie spożycie nabiału jest dyskutowane w środowisku medycznym. Harvard School of Public Health zaleca spożycie nie więcej niż dwóch porcji nabiału dziennie i rekomenduje inne źródła wapnia, jak np. brokuły, szpinak i rzepę.
Kolejny fragment piramidy, który nie uległ zmianie, to umieszczone ponad nabiałem źródła białka, czyli ryb, mięsa, jaj i nasion roślin strączkowych. Specjaliści Instytutu Żywności i Żywienia zalecają ograniczenie spożycia mięsa, zwłaszcza czerwonego, do 0,5 kg na tydzień. W diecie należy zastępować je rybami, roślinami strączkowymi i jajkami.
Na szczycie piramidy znalazły się zdrowe tłuszcze. Oprócz symbolicznego oleju z piramidy z 2009 roku w nowej wersji z 2016 znajdują się również orzechy. Orzechy to świetne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do obniżania cholesterolu, działają przeciwzakrzepowo i przeciwmiażdżycowo. W zależności od odmiany, spożywanie orzechów niesie ze sobą wiele różnych korzyści zdrowotnych. Ich umieszczenie w piramidzie bezpośrednio wskazuje, że to żywność wartościowa dla zdrowia, mimo że wysokokaloryczna. Jednocześnie naukowcy zalecają ograniczenie tłuszczów zwierzęcych, jak masło i smalec. Podstawowy napój – woda.
Warto zwrócić również uwagę na symbole znajdujące się wokół piramidy. Przy samej podstawie, obok warzyw, umieszczony został dzbanek z wodą. Woda powinna być podstawowym napojem w ciągu dnia. Należy wypijać jej co najmniej 1,5 litra dziennie, regularnie przez cały dzień. W diecie powinna ona zastąpić soki w kartonach i słodkie napoje gazowane. Mniej cukru i soli, więcej ziół!
Wyraźnie podkreślono konieczność ograniczenia cukru i soli, dosładzania i dosalania potraw. Symbolizują to przekreślone kostki cukru przy kawie i herbacie oraz solniczka. Cukier dodany do napojów i potraw to powszechny problem. Zawiera go mnóstwo gotowych produktów spożywczych, często nieoczywistych, dlatego należy czytać etykiety. Dla utrzymania dobrego zdrowia koniecznie należy ograniczyć spożycie cukru. Można zacząć najprościej, nie dodając go do napojów. Sugerują to zalecenia specjalistów, którzy namawiają do wyłączenia z diety słodyczy i do zastąpienia ich owocami i orzechami.
Przeciętne spożycie soli przekracza w Polsce trzykrotnie zalecaną normę (do 5g dziennie). Zwrócenie uwagi na sól w piramidzie żywienia może poprawićświadomość konsumentów i zmniejszyć spożycie białej śmierci. Sól zdobyła tę niechlubną nazwę, ponieważ przyczynia się do podnoszenia ciśnienia krwi i jest współodpowiedzialna za udar mózgu i zawał serca.
Nowością w piramidzie jest umieszczenie alternatywy dla soli, czyli ziół. Doprawianie potraw większą ilością tymianku, estragonu czy bazylii świetnie podkreśla smak jedzenia, a przy tym ułatwia ograniczenie dosalania. Zioła niosą ze sobą jednak nie tylko walor smakowy. Świeże i suszone to źródło cennych składników prozdrowotnych. Zioła mogą przyspieszać trawienie, poprawiać metabolizm, wspomagać oczyszczanie wątroby, a nawet działać na komórki ciała ochronnie i przeciwnowotworowo. Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów.
10 zasad zdrowego żywienia związanych z Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej
- Spożywaj posiłki regularnie (4-5 posiłków co 3-4 godziny).
- Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę tego, co jesz. Pamiętaj o właściwych proporcjach – 3/4 warzywa, 1/4 owoce.
- Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
- Codziennie spożywaj co najmniej dwie duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i – częściowo – serem.
- Ograniczaj spożycie mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg tygodniowo. Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
- Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je tłuszczami roślinnymi.
- Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
- Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół – mają cenne składniki i poprawiają smak potraw.
- Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 l dziennie.
- Nie spożywaj alkoholu.
Katarzyna Podsiadła
Źródło: Instytut Żywności i Żywienia
Odżywianie dla mózgu
18 października 2016 roku nauczyciele oraz pracownicy administracji i obsługi Publicznej Szkoły Podstawowej im. Władysława Jagiełły w Zwoleniu uczestniczyli w szkoleniu pt: „Odżywianie dla mózgu”. Wykład poprowadziła Pani Lidia Chrząstek – socjolog medycyny, pedagog. Uczestnicy spotkania zdobyli wiedzę na temat zdrowego odżywiania, roli magnezu i innych minerałów, witamin, wody, kwasów omega w dbaniu o prawidłowy rozwój i pracę mózgu. Oto kilka wskazówek, które warto zastosować w codziennej diecie.
Na przestrzeni ostatnich lat prowadzone są badania nad rolą, jaką odgrywa racjonalne odżywianie organizmu człowieka w rozwoju i funkcjonowaniu mózgu. Zarówno pokarm jak i inne spożyte substancje wpływają na nasze nastroje, zachowanie, emocje, sposób myślenia. Mózg bardzo szybko reaguje na właściwą dietę i prawidłowe odżywianie się. Szczególnie ważne są nastepujace witaminy i minerały:
– witaminy z grupy B są odpowiedzialne za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego; niedobór witaminy B3 powoduje m.in. osłabienie pamięci, kłopoty ze skupieniem uwagi i kojarzeniem, bezsenność,
– żelazo to nośnik tlenu; jego niedobór upośledza zdolność rozumowania i uczenia się,
– cynk obficie występuje w pestkach dyni,
– magnez jest niezbędny do produkcji enzymów współpracujących z witaminami B1 i B6; razem w wapniem pomaga w przewodzeniu impulsów nerwowo-mięśniowych; trudno go przyswajamy, warto więc uzupełniać jego braki w formie tabletki,
– potas poprawia dotlenienie mózgu; dostarczają nam go: winogrona, banany, pomarańcze, morele, awokado, melony, nektarynki, brzoskwinie, pomidory i ziemniaki,
– fosfor poprawia nastrój, zwiększa inteligencję, dodaje sił witalnych; jest potrzebny, by nie zawodziła nas pamięć; znajdziemy go w rybach.
Aby uczyć się szybciej i pamiętać więcej należy pić dużo wody. 82% ludzkiego mózgu to woda – to od niej zależy przewodzenie impulsów nerwowych, czyli szybkość i jakość myślenia. Picie niegazowanej wody, codziennie małymi porcjami działa również oczyszczająco na jelita.
Mózg działa lepiej, gdy człowiek uczy się i pracuje po zjedzeniu śniadania.Gdy spieszymy się rano łatwo wyjść do pracy czy do szkoły bez śniadania. Jednak jeśli tak prosta rzecz jak śniadanie może pomóc uczyć się i pracować efektywniej, dlaczego tego nie wykorzystać? Człowiek odpowiednio najedzony ma większą koncentrację, lepiej myśli i szybciej zapamiętuje nowe wiadomości.
Największe szkody w odżywianiu mózgu powodują pokarmy przetworzone. Zbyt duża ilość tłuszczów trans w diecie może spowodować, iż nasz mózg się skurczy. Margaryna, chipsy, frytki, zupy w proszku czy fast foody to najgorsza z możliwych diet dla mózgu. Im więcej „złych” tłuszczów, tym większe kłopoty z koncentracją i logicznym myśleniem.
W trakcie szkolenia Pani Lidia Chrząstek wprowadziła kilka ćwiczeń relaksacyjnych, które miały na celu odstresować, rozluźnić i odprężyć wszystkich obecnych. Wpłynęły one pozytywnie na koncentrację i samopoczucie uczestników szkolenia.