28.09.2021r. Dzień Jabłka
DZIEŃ JABŁKA
Zielone, czerwone, okrągłe, pachnące
a jako przekąska niezwykle sycące…
Jabłko – pełne witaminek dla chłopaków i dziewczynek.
Wszyscy jabłka chętnie jemy i DZIEŃ JABŁKA świętujemy!!!
28 września w oddziale 0c obchodziliśmy Dzień Jabłka. Rozpoczęliśmy od rozmów na temat jego wyglądu, kolorów, wielkości, kształtu, smaku, różnych odmian, dlaczego warto je jeść, pod jaką postacią i czy tylko ludzie lubią te owoce? Uczniowie dowiedzieli się, iż bardzo ważne jest to, żeby jabłka jeść ze skórką. Należy tylko pamiętać, aby przed spożyciem dokładnie je umyć. Jedzenie owocu ze skórką to podstawa, ponieważ tuż pod skórką jest największe zagęszczenie witamin. W skórce występuje też wzmożona koncentracja witaminy A i K. Dzieci zapoznały się z cyklem życia jabłoni. Wszystkie kolejne zabawy w tym dniu w szkole dotyczyły oczywiście jabłek. Były to zabawy ruchowe, dydaktyczne, naśladowcze i konkursy. Pani w klasie pokazała też wszystkim dzieciom w jaki sposób z jabłek robi się sok i mus jabłkowy oraz poczęstowała każde dziecko tymi pysznościami. Po jabłkowym poczęstunku dzieci przystąpiły do wykonania prac plastycznych -kolorowych jabłkowych koszyków i opasek na głowę. Taki „tematyczny dzień” w zerówce – zabawy, zajęcia, pogadanki – zachęca dzieci do sięgania po owoce i służy promocji zdrowego stylu życia. DZIEŃ JABŁKA zaliczamy do bardzo udanych i zachęcamy wszystkich do jedzenia jabłek, bo to źródło zdrowia i witamin.
Pamiętajmy:
Powinniśmy jeść przynajmniej jedno jabłko dziennie. Dlaczego? Oto kilka powodów:
jabłka walczą z cholesterolem,
są eliksirem młodości,
uwielbia je nasze serce,
jabłka pomagają schudnąć usprawniając proces trawienia,
wspierają układ odpornościowy,
poprawiają urodę dzięki zawartości wielu minerałów, w tym potasu, żelaza, cynku, krzemu oraz witamin A,C,E i z grupy B,
nie wywołują alergii,
odżywiają mózg,
dbają o nasze zęby,
jabłka wybornie smakują!
Anna Hojecka
Ewa Borowiecka
{gallery}2021-2022/DzienJablkaOP{/gallery}
Zdjęcia: A. Hojecka