22.06.2023r. Produkty ekologiczne
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM EDUKACYJNY
„SKĄD SIĘ BIORĄ PRODUKTY EKOLOGICZNE” – podsumowanie
Okres przedszkolny jest etapem intensywnego rozwoju dziecka, jak również kształtowania postaw zdrowego stylu życia. Stąd szczególnie istotnym w tym wieku jest podjęcie działań edukacyjnych, które umożliwiają nabycie określonych umiejętności, a także przyswojenie prawidłowych przyzwyczajeń i nawyków higieniczno- zdrowotnych.
„Skąd się biorą produkty ekologiczne” – to nowy, ogólnopolski program edukacyjny dla przedszkoli opracowany wspólnie z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W roku szkolnym 2022/23 dzieci z oddziału 0b oraz grupa pięciolatków „Krasnoludki” razem z paniami: Renatą Kaczmarczyk, Katarzyną Liberadzką, Ewą Kochanek przy współpracy z Państwową Stacją Sanitarno- Epidemiologiczną w Zwoleniu wzięły udział w programie.
Celem programu jest zwiększanie świadomości i wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego oraz budowanie właściwych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat.
W ramach realizacji programu dzieci uczestniczyły w zajęciach edukacyjnych na temat żywności ekologicznej i zasad zdrowego żywienia. W czasie zajęć prowadzone były rozmowy, obserwacje, dzieci rozwiązywały zagadki, układały piramidę żywienia, częstowały się owocami. Przedszkolakom zaprezentowana została także publikacja i animowany film edukacyjny pt. „Skąd się biorą produkty ekologiczne”. Dzięki zajęciom dzieci dowiedziały się np. co to jest rolnictwo, dlaczego warto wybierać żywność ekologiczną, nauczyły się rozpoznawać po znaku wybrane produkty ekologiczne, utrwaliły wiedzę na temat zasad higieny i zdrowego stylu życia. Podczas całorocznego programu przeprowadzono wiele zajęć. Między innymi przedszkolaki zasadziły cebulki i zasiały rzeżuchę, by móc sporządzić zdrowe śniadanie. Odwiedziły panie pracujące w Sanepidzie, gdzie dowiedziały się, jak ważne jest stosowanie prawidłowych technik żywienia, a w drodze powrotnej zrobiły zakupy w sklepie ze zdrową żywnością, wyszukując odpowiednich oznaczeń na produktach. Podczas zajęć „Dokarmiamy ptaki zimą” dzieci wykonały ekologiczne karmniki z rolek papierowych, tłuszczu i różnego rodzaju ziaren zbóż, aby wspomóc ptaki w zimowe dni.
Z okazji Świąt Bożego Narodzenia uczniowie z pomocą pań wykonały ekologiczne stroiki z naturalnych tworzyw, które w domach zdobiły świąteczne stoły. Natomiast przed Wielkanocą dużo czasu poświęciły na zrobienie magnesów oraz baranków z masy solnej i kaszy, kurczaków z wyrobów recyklingu. Ładnie zapakowanymi podarkami z radością obdarowały swoich najbliższych. Pięknie przygotowanym zdrowym śniadankiem wielkanocnym „zerówiaki” podzieliły się z Panem Dyrektorem Zbigniewem Plewickim. Kolejnymi zajęciami w ramach programu było wykonanie przez dzieci owocowych sałatek i soków owocowo- warzywnych.
Zajęcia edukacyjne zaplanowane były w taki sposób, aby dzieci mogły jak najpełniej skorzystać w praktyce ze zdobytej wiedzy. Dużym zainteresowaniem cieszyły się także zajęcia ruchowe, podczas których propagowano zdrowy styl życia. Wszystkie działania przyniosły uczestnikom wiele korzyści. Do najciekawszych należały spotkania i pogadanki na temat zdrowego stylu życia, prezentowanie ekologicznych produktów, wspólne prace z dziećmi (plastyczne i techniczne), poznanie piramidy żywienia, czytanie ciekawostek i opowiadań o zdrowym odżywianiu, wspólne projekcje filmowe oraz wszelkie inne inicjatywy.
Opracowany program pt. „Skąd się biorą produkty ekologiczne?” dla dzieci w wieku przedszkolnym został odebrany bardzo pozytywnie przez uczniów i rodziców.
Katarzyna Liberadzka
Renata Kaczmarczyk
Ewa Kochanek
{gallery}2022-2023/Projekt{/gallery}
Zdjęcia: K. Liberadzka, E. Kochanek