
Rosnę i zdrowo się odżywiam #Laboratoria przyszłości
W ramach tygodnia nauki o zdrowiu uczniowie klas 2b i 2d wzięli udział w wyjątkowych zajęciach kulinarnych, podczas których przygotowywali pyszne i zdrowe soki oraz musy owocowo-warzywne. W sali unosił się zapach jabłek, marchwi, pomarańczy, bananów i wielu innych kolorowych składników. Ilość zgromadzonych produktów wszystkich mocno zaskoczyła.
Pod czujnym okiem pań nauczycielek i wychowawczyń mali kucharze z radością obierali i kroili przyniesione owoce oraz warzywa. Dzieci z ogromnym zaangażowaniem tworzyły własne kompozycje smakowe, eksperymentując z połączeniami truskawek z borówkami i gruszką, jabłka z kiwi czy banana z marchewką. Ponadto poznawały właściwości zdrowotne produktów, uczyły się zasad współpracy i higieny. Po skończonej pracy nastąpiła oczekiwana degustacja. Wszystkie musy i soki szybko zniknęły z kubeczków. Nie brakowało zachwytów i radosnych okrzyków: „Mniam!”, „Ale pyszne!”.
Zajęcia pokazały, że przygotowanie zdrowych posiłków wcale nie jest trudne, a mali uczniowie już zapowiedzieli, że spróbują zrobić podobne przysmaki w domu – tym razem z pomocą rodziców!
Wprowadzenie zdrowych nawyków w tak młodym wieku z pewnością zaowocuje lepszym samopoczuciem w przyszłości.
Lekcja była niesamowitym doświadczeniem edukacyjnym, które zostało zrealizowane dzięki sprzętowi otrzymanemu w ramach programu #Laboratoria przyszłości.
Monika Figurska
Ewa Kochanek
Halina Borowska
Wioletta Korzeniewska