
Kiedy małe rączki tworzą wielkie smaki – warsztaty robienia pizzy.
Kto by pomyślał, że najmłodsze pokolenie ma taki wielki talent kulinarny? W miniony czwartek (06.03. 2025) i piątek (07.03.2025) odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane w zwoleńskiej restauracji Rozmaryn. Udział w nich wzięły cztery grupy przedszkolaków z naszej szkoły: Jeżyki, Sówki, Skrzaty, Pszczółki. Tak dobrze przeczytaliście to trzylatki, czterolatki i pięciolatki przy pomocy pracowników lokalu formowały swoje pizzowe cudeńka. Okazuje się, że przedszkolaki nie są wyłącznie mistrzami układania klocków i rysowania, ale również tworzenia smacznych wypieków.
Dzieci samodzielnie z uprzednio przygotowanego ciasta formowały krążki włoskiego specjału, smarowały je sosem i układały na nim ulubione składniki takie jak: szynka, kukurydza, papryka, ser, a nawet ogórek zielony, który okazał się najbardziej kontrowersyjnym składnikiem. Najlepszy moment nadszedł, gdy pizzę wreszcie wrzucono do specjalnego pieca opalanego drzewem.
Dzieci z niecierpliwością czekały na efekt końcowy swoich prac. Kiedy ich dzieła już się upiekły, można wreszcie było ich skosztować. Nic nie smakuje tak znakomicie jak samodzielnie przygotowana przez siebie pizza. Warsztaty okazały się nie tylko świetną zabawą, ale także lekcją współpracy i twórczego myślenia. Przedszkolaki pokazały, że gotowanie to nie tylko technika, ale także radość eksperymentowania i tworzenia czegoś od podstaw. Na koniec warsztatów dzieci otrzymały pamiątkowe dyplomy „młodego pizzermana” i z pełnymi brzuszkami oraz uśmiechniętymi buziami wróciły do szkoły.
Magdalena Podsiadła